Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Nieuwe expositie oktober 2022 t/m maart 2023

Nieuwe expositie oktober 2022 t/m maart 2023

  • door

Expositie Joop van Vliet en Greet van der Meer

1 oktober – 31 maart 2023  | Aanvang doorlopend tijdens openingstijden van De Schouw

Informatie over en achtergronden bij de expositie, in hun  eigen woorden:

Joop van Vliet:
Vóór de oorlog, tijdens de ergste crisis ben ik geboren. Na de crisis kwam de oorlog. In die tijden was er eigenlijk niets en je had niets. (Dus we hebben nog heel wat in te halen!)

In het onderwijs b.v. kwamen alleen noodzakelijke onderwerpen aan bod! Aan beeldende kunst of muziek werd weinig aandacht besteed. Dus moest je jezelf op den duur ontwikkelen. Daarvoor waren niet veel mogelijkheden, zoals televisie of telefoon. Op den duur heb ik wel ontdekt dat als ik iets maak, bekijk of beluister het onderwerp iets moet voorstellen. Bij beeldende kunst is dat zo. Maar zeker ook voor muziek, dat moet ook ergens over gaan. Dan vind ik muziek ook indrukwekkender dan alle andere kunsten.

Met het historisch besef is het momenteel in Nederland slecht gesteld. Over de oorlog in de Lopikerwaard heb ik twee boeken geschreven. Hierin staat ook meer over de regionale geschiedenis.

Naast het schrijven heb ik ook de illustraties mogen maken. Die stellen natuurlijk ook iets voor. Op de tentoonstelling zullen hiervan ook originele tekeningen te zien zijn.

Door de tijd heen heb ik ook iconen gemaakt. Daar is de laatste tijd veel meer aandacht voor. Vooral door de vluchtelingen. Denk maar aan de Oekraïners, die daar erg op gesteld zijn.

Met heel veel plezier ben ik al jaren actief lid van de Amateur Kunstenaars Vereniging “De Streek” in Schoonhoven. Bij deze vereniging kun je altijd vrij werken. Met of zonder begeleiding. Geen verplichtingen. Deze vrijheid past mij wel.

Greet van der Meer:
Vanaf kind heb ik altijd graag getekend, ik ben pas op latere leeftijd gaan schilderen. Ik schilder nu ongeveer 14 jaar en ben begonnen bij een vereniging voor amateurschilders  “De Streek” in Schoonhoven. Mijn werk is realistisch en ik schilder met acrylverf op doek of op papier, soms met paletmes. Mijn passie is om de mooie natuur weer te geven, maar portretten schilder ik ook graag.

Begin 2022 heb ik een schildercursus gevolgd bij het Schilderslab. Ik hoop hier nog vaker een cursus te gaan volgen en ben van plan om niet alleen met acryl, maar ook met olieverf te gaan schilderen.

Einde dit jaar ga ik met vervroegd pensioen, dan krijg ik vast meer tijd om mooie werken te maken.

Ik ben erg blij dat ik hier mag exposeren. Samen met Joop van Vliet (91 jaar) uit Lopik, waar ik wel 14 jaar mee geschilderd heb bij De Streek in Schoonhoven, is dit toch wel geweldig.

Ik hoop dat jullie onze werken waarderen en ervan genieten.