Literaire zondagmiddag

7 november 2021  | Aanvang 15:00 uur (inloop 14:30 uur)      Entree: € 10,00 te betalen bij binnenkomst

Annejet van der Zijl

Literaire zondagmiddag

Wij zijn erg verheugd dat schrijfster Annejet van der Zijl alsnog naar Lopik wil komen (na tweemaal uitgestelde data i.v.m. corona), om ons over haar boeken te vertellen! Samen met The Read Shop, Karmac en Dorpshuis De Schouw organiseert Stichting Kunst en Cultuur Lopik deze literaire middag, op zondag 7 november 2021.
Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses is Annejet van der Zijl één van de bekendste en meest gelezen auteurs van Nederland. Voor haar hele werk, dat voornamelijk bestaat uit literaire non-fictie, ontving zij onder andere de Gouden Ganzenveer.

Op 1 oktober 2021 komt haar nieuwste boek uit: Fortuna’s kinderen. Dit boek waarin haar succesvolle Boekenweekgeschenk uit 2020 Leon & Juliette is verwerkt, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?
Fortuna’s kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.

Tijdens de middag in Lopik zal Annejet van der Zijl worden geïnterviewd over haar werk. Er is ook volop gelegenheid om vragen te stellen vanuit de zaal. Na afloop zal de schrijfster haar boeken signeren. Een boekentafel met haar werken wordt verzorgd door The Read Shop. Dit belooft een hele interessante en onderhoudende middag te worden!

Gegevens

  • Datum: Zondagmiddag 7 november 2021
  • Locatie: Dorpshuis de Schouw  M.A.A. Schakelplein 6, 3411 DJ Lopik
  • Aanvang lezing: 15:00 uur; inloop vanaf 14:30 uur waarbij de koffie en thee klaar staan
  • Entree: € 10,00 te betalen bij binnenkomst
  • Reserveren: per mail bij dienyscheffer@outlook.com
  • Informatie: 06 – 51982065
  • Coronatoegangsbewijs nodig (QR code of negatief testbewijs)

Biografie Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust (Querido), over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna (Querido), haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy (Querido, 2004) werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis (Querido). Op dit boek promoveerde Annejet als historica. Ook werd het boek bekroond met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier (Querido/Lubberhuizen) verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses (Querido, 2015), over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. In 2018 publiceerde Annejet samen met Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S. (The House of Books). Van der Zijl ontving in 2012 de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Meer informatie: Biografie en boekenoverzicht
Foto schrijfster: Anja van Wijgerden