11 februari 2019

Lezing over Noord Korea 8 maart 2019

Lezing: 8 maart 2019; aanvang 19:30 uur, inloop vanaf 19:15;  Toegang € 5,-
Vertoning documentaires: zondag 3 maart, aanvang 13:00 uur; toegang gratis

Kom naar de lezing die wij op vrijdag 8 maart in De Schouw organiseren. Ook vertonen we op zondag 3 maart een drietal documentaires over Noord-Korea.  Voor de lezing is het wenselijk dat u zich van tevoren  aanmeldt.

Ter voorbereiding: documentaires op 3 maart

Bij de documentaires kunt u binnenlopen op een moment dat u schikt en is aanmelding niet nodig.  Tussen de documentaires is steeds een korte pauze.

In de lezing Noord-Korea: ‘De verbeelde werkelijkheid’ neemt Drs. Marc Roth je mee naar het meest gesloten land ter wereld. Met zijn reisorganisatie ‘Roth Spark Travel’ organiseert hij reizen naar Noord-Korea, waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bezoeken kunt.

De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleidt door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

In deze lezing geeft Marc een inkijkje in ‘werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’.

De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.